Черешата си има своя празник

Черешата – този плод за кюстендилци е по-специален. Вкусен и обичан той си има свой празник. Всяка година три дни от месец юни в Кюстендил са запазени за отбелязването на „Празника на черешата“.

Празникът на черешата започна в Кюстендил на 21 юни 2019 година. По време на откриването заместник-министърът на земеделието Лозана Василева посочи, че това събитие е сред най-големите овощарски празници в страната и неслучайно в Кюстендил е изграден и институт по земеделие, в който се изпитват и създават нови сортове, по-устойчиви и по-плодоносни.

"Страната ни има потенциал да бъде един от водещите производители и износители на череши, основно за европейския пазар. За това благоприятстват климатичните условия, географското разположение и селекцията на сортове череши - това са предпоставки да бъдем един добър производител".

Посочено беше, че Кюстендил може да се похвали с една добра реколта от череши. По оперативни данни тази година площите за реколтивиране са над 16 хил. дка. През изминалата година в района на Кюстендил са произведени над 6 200 тона, 35 на сто от тях са били за прясна консумация, а останалите са били за преработка.

Зам.-министърът заяви, че черешопроизводството, което е широко застъпено в Кюстендил е приоритетен сектор в Програмата за развитие на селските райони. В областта общо от 135 проекта, финансирани по програмата, 77 са в сектора на производството и преработката на череши. Това са близо 20 млн. лева средства, постъпили в земеделските производители от областта.

За поредна година гостите на Кюстендил имаха възможността да се насладят на различни сортове череши. Застудяванията през пролетта са се отразили на реколтата от череши, съобщават от Института по земеделие в Кюстендил. Въпреки това на празника щандовете отново бяха препълнени с вкусния плод.

С помощта на черешовия цвят и плод майстори от Кюстендил и тази година показаха пъстри произведения на изкуството. Не липсваха и кулинарни шедьоври.

Ето и резултатите от конкурса в Празника на черешата, обявени от жури в състав: професор д-р Илияна Кришкова; доц. д-р Екатерина Керемидарска; Евгени Серафимов; Анелия Русакова и Виолет Въорлер.

Най- едра череша:
НЧ „Просвета 1920“ – с. Граница 35,5 мм

Най-атрактивно вешало:
1- НЧ „ Спасовица 2008“ с. Николичевци
2- НЧ „ Светлина 1922“ с. Коняво

Най – оригинално пано:
1- НЧ „Славчо Темкин 1911“ с. Драговищица
2- НЧ „Светлина 1913“ с. Раждавица

Най- красив черешов щанд:
1- НЧ „ Отец Паисий 1928“ с. Багренци
2- НЧ „ Пробуда 1919“ с. Копиловци
3- НЧ „ Искра 1935“ с. Нови чифлик
4- НЧ „ Светлина 1871“ с. Соволяно
5- НЧ „ Христо Ботев 1955“ с. Лелинци
6- НЧ „ Христо Ботев 1925“ с. Горановци