"Панагия“ - Въздигане на хляба

По традиция на 13, 14 и 15 август 201 г. в Кюстендил за единадесети пореден път ще се проведе културният форум " Панагия".

 

 ПОТОПЕТЕ се в древната традиция, преминала през времето, съхранена от дедите ни и пренесена до днес от народната вяра и чрез празниците на Църквата!
 ОМЕСЕТЕ и ИЗПЕЧЕТЕ хляб в подница!
 ВИЖТЕ как "жената-майка" учи и предава тайната на хляба на най-личните момичета!
 ДОКОСНЕТЕ се до величието и духа на българските храмове!

Програма на празника

 13.08.2018 г. – ХГ „Вл. Димитров - Майстора 17:30 часа
„Успение Богородично – богословие в образи”
Представяне на патронната икона за новата черква в село Нови чифлик
Организират: Евгени Серафимов и ХГ „Владимир Димитров – Майстора”


14.08.2018 г. – Черква „Св. Димитър” , с. Драговищица
11:00 ч. - Традиционно замесване на Богородичен хляб
 
15.08.2018 г. - Градинката пред Обреден дом
10:00 ч. - Изложение на обредни хлябове
12:00 ч. - Водосвет за здраве и благоденствие
Празнична програма
Организира – Община Кюстендил

Ето накратко за историята на празника на хляба:
В средата на месец август - 15 август, е “Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба, един от най-обичаните си празници. „Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. “Панагия” е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на Църквата и народната традиция. “Панагия” са медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят. На “Панагия” са наречени църкви, крепости, дори и градове.
На празника “Панагия”- Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името „Панагия”. Художественият пленер и иконографската изложба е “Панагия”; изложението на питите е “Панагия”, музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”. Празникът “Панагия” се провежда около църкви и параклиси, посветени на
”Успение Богородично”, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно-художествено и певческо изкуство.
В началото на месец август се провежда иконографски пленер с участието на млади зографи. В навечерието на богородичния празник се открива иконографска изложба –„Панагия”.
Дни преди „Успение Богордично” се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите, свързани със замесването са изпълнени със сакралност. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета. На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.