Форум " Панагия" в Кюстендил - традиция и настояще

В средата на месец август - 15 август е “Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба.

“Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.
На празника “Панагия” - Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия. Художественият пленер и иконографската изложба е “Панагия”; изложението на питите е “Панагия”, музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.
За поредна 12 година в Кюстендил в началото на месец август се провежда иконографски пленер с участието на млади зографи. В навечерието на богородичния празник се открива иконографска изложба -Панагия.
Един ден преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета.В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност - такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род.

На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

Програма за Празника в Кюстендил

14 август 2019г. - с. Раждавица
11:00 ч. - Черква „Успение Богородично“
Традиционно замесване на Богородичен хляб


 

15 август 2019 г.- Градинката пред Обреден дом, Кюстендил
10:00 ч. - Изложение на обредни хлябове Детски работилници за хляб
12:00 ч. - Водосвет за здраве и благоденствие Празнична програма

 Заповядайте на празника в Кюстендил!