Деца обучават деца! Програмират и управляват роботи

Деца обучават деца! Програмират и управляват роботи,или защо програмирането и роботиката вече не са мъжки професии?

Ето отговора:

От 7 до 15 октомври 2019 година Сдружение „ТО на НТС“ гр.Кюстендил съвместно с ОУ „Даскал Димитри“ гр.Кюстендил,организираха обучения по повод Европейската седмица на програмирането.
Обученията са част от проект,който се реализира в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.
На Европейско ниво инициативата обхваща над 2000 събития в 25 страни. Организатор за всяка страна е местна организация, партнираща на TechSoup Global. За България това е Фондация „Работилница за граждански инициативи“ като единствен партньор на TechSoup.
Момичета от ОУ "Даскал Димитри", които вече втора учебна година изучават програмирането със Scratn и роботи Финч, учиха на програмиране по-малки ученички. Инициативата бе по повод Европейската седмица на програмиране. Предвидени бяха поредица роботилници „Разбивачки на стереотипа“ – момичета обучават момичета да програмират роботи в шест училища в Кюстендил и едно събитие в Регионалната библиотека,отдел Култура, които имаха за цел да провокират интерес към програмирането; да научат и използват ключовите елементи на роботиката; да разработват визуална програма за контрол на робота и изпълнение на задачи; да развиват умения за креативно мислене,необходими за намиране на различни приложения на роботиката в други области.
Работилниците се ръководеха от момичета на възраст 11-12 години от клуба по роботика на Основно училище „Даскал Димитри“ ,с ръководител Георги Тодоров старши учител по математика и информатика,които имат опит в програмирането и роботиката.
Обучени бяха 110 момичета като възрастта на най-малкият участник е 9 год.,а най-големият 13 год.
Идеята на проекта е да покаже, че професията на програмиста не е само мъжка. Целта е все повече момичета да проявят интерес и да изучават програмиране. Инициативата „Деца обучават деца“, която се провежда за шести път се оказва успешна, според Георги Тодоров, учител по математика и информационни технологии във Второ основно училище "Даскал Димитри".
„Децата - обучаващи и обучавани се запознават на място. В началото има малко дистанция, но после се сприятеляват и процесът на програмиране става бърз и лесен. В училището програмиране изучаваме за трета година, с роботика се занимаваме втора. Мога да кажа, че момичета и момчета са равностойни, на моменти даже момичетата са по-съобразителни и по-бързи“, отбеляза Георги Тодоров. По думите му програмирането помага в развитието на логиката, роботиката е свързана с много науки - инженерство и информационни технологии. Програмирането развива у децата знания и умения. Роботите „Финч” може да се използват в часовете по математика за измерване на разстояния, по физика и химия за измерване на светлината и температурата.

Обучаващите и обучаваните момичета успяха да се сприятелят и в края на всяко събитие танцуваха танца на пожарникарите заедно с „танцуващ“ лего робот.
Чрез инициативата „Запознайте се и програмирайте“, преди всичко се повиши интереса на момичетата към програмирането, успяха да разберат, че не е толкова страшно да си програмист. Реализирането на събитието допринесе за постигане на начални умения по програмиране и роботика. Всички участнички в работилниците по роботика получиха сертификати за начални умения по програмиране и управление на роботи.

publikacia-1
publikacia-2
publikacia-3
publikacia-4
publikacia-5