Как безводието и топлото време през зимата влияят на овощните градини?

Това е най- често задавания въпрос за овощните градини в Кюстендилско през първите месеци на 2020 година.За сега място за тревога няма. Предлагаме Ви становището на експерти от Институт по земеделие - Кюстендил - Димитър Сотиров - зам. директор и Велина Петрова - експерт.
Безводието на този етап е по-опасно за овошките, отколкото топлата зима до момента. Липсата на валежи от миналата година до сега могат да доведат до по-лошо качество на плодовете.
Заради по-високите температури през зимните месеци за сега няма опасност за развитието на дръвчетата.

„Още от миналата година от лятото се наблюдава една продължителна суша, която даде отражение на миналогодишната реколтата. Плодовете бяха освен по-малко количество и в по-лошо качество. Така,че липсата на валежи - цяла зима няма нормален дъжд или сняг, който да направи влагозапасяване на почвата, неминуемо ще даде отражение на развитието на овощните дървета, в последствие на реколтата. Един от начините е поливката. Препоръчвам на стопаните, там където имат възможност да направят още през ранно пролетните месеци да направят една добра влагозапасяваща поливка, а да не чакат лятото, тъй като за овощните дървета е необходимо почвения слой от 1-1,5 метър да бъде влагозапасен. Друго мероприятие да запаси влагата в почвата е по-честото обработване на почвата. Да се поддържа в рохкаво състояние. Известно е, че рохкавия слой предпазва от изпаряване от по-долните слоеве на влагата от почвата“ - заяви Димитър Сотиров

За сега по високите средни температури за зимата не са предпоставка за по-ранно развитие на вредителите и болестите по овощните видове.

„Всяко едно насекомо изисква определена сума температура, за да завърши своето развитие, известна като термална константа. Сумата на ефективните температури се изчислява, като от среднодневната температура на въздуха се изважда долният праг на развитие на даденото насекомо. Той е различен при всяко едно насекомо. За пример ще дам плодовия червей, който има долен праг на развитие 10 градуса. И всяка температура над 10 градуса се сумира и се получава една сума при която започва да се развива. До този момент през месец януари нямаме такива температури и до сега. Така,че все още всичко е в покой. По отношение на болестите, стопаните трябва да се подготвят за т.нар. зимно или ранно пролетно пръскане. Да си погледнат техниката, да си настроят дюзите и да изберат препарат. Най-често се използват медни препарати през този период. Дюзите трябва да са по- широки, да може да се образува едра капка. Целта е добро обливане на короните и стволовете на дърветата, за да може разтвора да достигне до всички пукнатини и неравности“, заяви експертът от Института по земеделие Велина Петрова.